Elämme tietoyhteiskunnassa. Näin olemme ainakin pari vuosikymmentä saaneet tiedotusvälineistä lukea ja kuulla. Kun ajattelee ensimmäisiä kontakteja varsinaisiin tietokoneisiin, palaa mieleen 70 luvun puoliväli, jolloin olen työmaallani nähnyt ensimmäiset tietokoneet. Ne olivat päätteitä, joihin oli mahdollista tallentaa tietoja, jotka sitten pääkonttorissa valmisteltiin päätökseen. Taikka ne olivat nauhanpainokoneita tai laskenta-automaatteja, joihin myös tallennettiin tietoja ja ne taas purettiin muualla.

Nyt toimistoissa on jokaisella käytössään mikrotietokone, mikä on samalla yhteydessä pääkoneeseen. Niinpä nykyisin on mahdollista hoitaa asia alusta loppuun omalta työasemalta. Kun ajattelee kymmentä viime vuotta, kehitys on ollut todella huimaa. Laitteisto on kehittynyt, nykyisin esim- näytöt ovat litteitä värinäyttöjä. Sen lisäksi kehitetään koko ajan ohjelmistoja siten, että kone tekee enemmän ja enemmän työvaiheita. Sähköinen asiointi on vaikuttanut hyvin ratkaisevasti ja tulee vaikuttamaan enemmän.

Kaikki nämä muutokset vaikuttavat myös työn tekemiseen ja työnteköiltä vaadittaviin taitoihin. Ne ovat vieneet paljon rutiinitöitä mutta samalla ne ovat tehneet uudenlaista rutinoitumista esim työn vaihtelevuus on vähentynyt. Asiapapereiden skannaus mahdollistaa sen, asioita voidaan hoitaa eri paikassa kuin varsinainen asiointi tapahtuu ja ns. etätyö on mahdollista. Tällä on toivottavasti vaikutusta myös yhteiskunnallisesti.

Tietoyhteiskunnassa välimatkat ovat lyhentyneet, itse asiassa ne ovat poistuneet. Meillä on netin kautta mahdollisuus saada tietoja lähes mistä vaan. Samalla jokaisen tulisi olla yhä kriittisempi siihen mitä löytää. Onkin sanottu, että kaikki kirjoitettu tieto on jo vanhaa. Nämä uudet järjestelmät mahdollistavat erittäin laajojen tiedostojen varastoinnin. Tästä johtuen tietojen etsiminen saatta myös olla ajoittain ongelmallista ja valintoja joudutaan tekemään yhä enemmän.

En oikein osaa arvioida, käytänkö tietopalveluja paljon vai vähän verrattuna yleiseen käyttöön. Työssä on tietenkin erilaisia ohjelmia, jotka ovat todella jokapäistä elämää. Esim. sähköposti on jokapäiväiväisessä käytössä ja todella aikaa säästävä. Tällä hetkellä tuntuisi joidenkin toimintojen osalta suorastaan mahdottomalta toimia entiseen malliin. Omaa sähköpostia käytän melko vähän, sen käyttö lisääntynee sitten eläkkeellä ollessa. Yksi asia  kiusaa joskus tällä hetkellä, nim.se, että ei aina halutessaan saa kaikkea materiaalia sähköisesti. Nyt pitää sitten arkistoida "papereita" sekä sähköisesti että perinteisiin mappeihin. Tämä varmaan muuttuu ajan myötä. Pankkiasiat hoidan netin kautta ja lippuja tilailen mm.teatteriin. Saatan katsella myös iltapäivälehtien lööppejä ruudulta ja joskus etsin ruoka- tai käsityöohjeita. Aikataulu ja karttapalvelut olen myös kokenut hyödyllisiksi.

Tietoturva on erittäin tärkeä asia, mikä tulee muistaa asioidessa. Verkoissa liikkuu käyttäjiä, jotka eivät  noudata välttämättä sovittuja ohjeita tai saattavat olla liikkeellä jopa rikollisin aikein. 

Ymmärtääkseni tietoyhteiskunta tuo mahdollisuuksia ja helpottaa elämää, toivottavasti se myös rikastaa elämää. Luulen että sen kanssa pärjää kunhan tätä kaikkea käyttää "renkinä" eikä anna sen ottaa "isännän" paikkaa.